PREŢUIŢI TĂCEREA
Nu te strădui să-ţi arăti înţelepciunea! Dacă ai înţelepciune, ea se va exprima singură, fară să depui niciun efort.

Duminică, 18.02.18, 10:04 AM

Bine aţi venit Vizitator | RSS | Principală | Blog | Înregistrare | Logare

Principală » 2013 » Martie » 1 » 2 GREŞELI ÎN EVOLUŢIA TA
6:52 PM
2 GREŞELI ÎN EVOLUŢIA TA
masca

Tot mai des aud de oameni care citesc cărți de dezvoltare personală până li se face rău. La propriu, de la stomac. Apoi, mai văd și pe Facebook cum citește lumea cu sudoarea picurând de pe frunte. Fără oprire, fără răgaz și fără minte.

Statusuri de genul "12 cărți citite săptămâna asta și alte zeci care mă așteaptă”, nu ma impresionează, (nici măcar dacă sunt citite cu Photoreading). Iar motivul este simplu: Citești atât de mult și aduni atât de multe informații, încât nu mai ai când să aplici ce ai învățat.

Așadar, iată greșeala numărul 1:

Citești mult și informația nu apucă să fie digerată

Ce? Credeai că doar stomacul are nevoie de digestie? Și mintea ta e la fel. Unde, cum și când să se așeze toate cunoștințele tale dacă tu le trântești în creier și apoi mai citești altele?

Imaginează-ți că procesul e asemănător cu spălarea de haine automată( adică cu mașina de spălat) . Bagi hainele în unealta aia magică, după care apeși butonul de PORNIT și aștepți până își termină de făcut treaba, apoi te bucuri de rezultat. Ce se întâmplă însă, dacă după 10 minute, constați că ai uitat să mai bagi niște șosete și oprești mașina, bagi șosetele, o pornești iar. Apoi o mai oprești o dată, să mai bagi ceva. Îngreunezi munca mașinii de spălat și durează și mai mult până vezi rezultatele.

În concluzie, oricât de tentant ar fi să sorbi 20 de cărți pe săptămână, entuziasmat de noile descoperiri, asta poate să-ți facă mai mult rău decât bine pentru că :

1. În cel mai bun caz, devii o enciclopedie a dezvoltării personale , însă atât. Nu aplici nimic, nu ai rezultatele pe care le vrei, însă știi foarte  foarte multe lucruri. Ei bine…ce sa zic…Felicitări !

2. După o perioadă te vei simți copleșit și ți se va părea că toate informațiile se bat cap în cap și nu vei mai știi ce să aplici întâi. Ideile de educație financiară? să-ți cultivi inteligența emoțională? să asculți sfatul eroului din cartea citită săptămâna trecută  sau să vezi dacă ai învățat ceva mecanică și-ți poți repara singur mașina?

O altă problemă remarcată de mine este că uneori poți avea tendința de a te refugia în lectura motivațională. Ceea ce nu e util pe termen lung. Oricât te-ar alinta ideile găsite în carte, dacă fugi de propria viață, nu rămâi cu mai mult de niște pagini îngălbenite de timp și apoi lacrimi.

Așa că, soluția e următoarea:

Citește cărți motivaționale/educaționale. Creierul tău se va simți mângâiat și se va bucura că ai închis televizorul. Însă ,ori citești o carte pe săptămână , apoi aplici ce scrie acolo în propria viață, ori citești câte un capitol, apoi aplici.

În rest, poți citi beletristică câtă vrei. Sau ce? Asta nu mai e bună? Am observat că mai nou "Arta de a face bani”, "Cum să te dezvolți în 6 pași”, etc,  sunt mai citite. E ok, însă nu uita că imaginația și creativitatea se dezvoltă frumos și din romane mai…necomerciale.

Acum că am lămurit problema cu cititul , îți spun greșeala numărul doi în evoluția ta:

Îi copiezi prea mult pe alții

Consider că succesul se poate obține prin identificarea convingerilor și acțiunilor unui om care a realizat ceea ce vrei tu și copierea lor, însă nu uita un aspect important: CINE EȘTI TU?

Adaptează rețetele la stilul tău de personalitate. Identifică ce-ți place la tine și ce nu, șlefuiește, meșterește și aplică strategiile învățate de la alții în așa fel încât să coincidă cu ce ți se potrivește ție. Nu vrei să devii o copie fidelă a mentorului sau idolului tău, ci o variantă îmbunătățită  A TA.

Am observat tendința începătorilor pe acest drum al dezvoltării personale, de a copia aproape tot de la cei avansați sau chiar experți. Adică, stil de îmbrăcăminte, vorbire, stil de viață, provocări, strategii, etc.

Problema apare când uiți deja cine ești tu și urmaresti obsedat pe pagina de Facebook al lui Superman, ce tu îl idolatrizezi până la lacrimi, să vezi el ce a mai făcut. Dacă scrie acolo la status că tocmai a mâncat 3 măsline cu fân și o vodkă lângă, bagi și tu repede. Dacă Doamne feri, omul spune că a terminat de băut 5 beri în 5 minute că asta a fost provocarea lui , te chinui și tu să-ți demonstrezi capacitățile ficatului. (aș râde și eu, însă am întâlnit prea multe astfel de cazuri)

Pe scurt, fiecare om , chiar dacă e expert într-un domeniu sau altul, are plusuri și minusuri și lucruri care ți se potrivesc sau nu. Sarcina ta este să înveți de la el lucrurile care te pot ajuta pe drumul ales de tine și să le adaptezi la personalitatea și posibilitățile tale.

Soluția aici e așa: Copiază ce vrei și ce ți se potrivește, însă nu uita cine ești tu și fii AUTENTIC. La început te ajută să știi strategiile folosite de oamenii care au reușit și este recomandat să le aplici dacă nu ai alte cunoștințe. Apoi, folosește-ți mintea ageră și creativă ( formată prin atâtea cărți citite, nu-i așa? ) și ieși în evidență prin IDEILE TALE, personalitatea ta.

Lasă măștile furate de la alții jos și arată-te așa cum ești, cu propriul ritm de evoluție și propria strălucire .

Vizualizări: 236 | Adăugat de: Mihai | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Logare ]

Meniu site

radio stations

Sondajul nostru

Evaluează site-ul meu
Total răspunsuri: 137

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0