PREŢUIŢI TĂCEREA
Nu te strădui să-ţi arăti înţelepciunea! Dacă ai înţelepciune, ea se va exprima singură, fară să depui niciun efort.

Duminică, 18.02.18, 10:00 AM

Bine aţi venit Vizitator | RSS | Principală | Blog | Înregistrare | Logare

Principală » 2013 » Martie » 1 » CE FAC CU VOCEA CRITICĂ DIN CAPUL MEU
6:39 PM
CE FAC CU VOCEA CRITICĂ DIN CAPUL MEU


Cu toții avem o voce mică în capul nostru ( bine-ar fi să fie mică) , care ne critică, ne ceartă, ne pune piedică. Da, vocea aia e tot a noastră, suntem noi și perfecționismul din noi ( cel puțin, așa ne scuzăm, că vrem să iasă totul perfect ) .

Am fost întrebată cum fac să câștig bătălia cu criticul din mine, fără să fiu innebunită…de mine însămi.

Acum cinci ani, vocea din capul meu suna așa : "Vezi? ți-am zis eu că nu reușești ! Nu ești bună de nimic”. "Bravo, ai eșuat. DIN NOU. Ești proastă !” , "Nu ai fost în stare nici de atâta? Atunci lasă, nici nu mai fă nimic, că nu ești capabilă.” "Numa atâta ai putut face? Nu a ieșit așa bine.” Pffff… nu ai reușit nici acum !

Problema nu era numai că mă duceam singură în pragul disperării, ci că îi trăgeam și pe alții după mine. Ce? Așa singură să trec prin iad? Așa că eram la fel de critică și nemulțumită și cu cei din jurul meu. La suprafață nu părea, însă aveam o tonă de așteptări și nevoi  stând în brațe cu un sac mare , ce aștepta să fie umplut. De ceilalți. Ce să umplu eu , când nici nu duceam la bun sfârșit un obiectiv pentru că mă demoralizam de la prima critică ?( culmea, a mea) .

Așa că relația cu mine era destul de dezastruoasă, iar relațiile cu ceilalți erau de umplutură ( și la propriu și la figurat) , eram groaznic de nefericită și vroiam să mă desprind din brațele vocii interioare , care mă anunța frumos, -precum vocea de la gară care anunță trenurile- că nu-s bună de nimic.

După o perioadă, când treceam prin diverse transformări și am realizat că tot ce-mi trece mie prin cap îmi influențează starea și implicit modul de a acționa, mi-am administrat singură un exercițiu ( pe alocuri amuzant) .

Ceea ce gândești, îți influențează starea emoțională !

Nu înțelegeam eu prea bine, cum adică ceea ce gândesc îmi influențează starea? Am gânduri oribile pentru că starea mea e proastă. În mintea mea așa stăteau lucrurile. Așa că, pentru a verifica dacă e adevărat și cum anume îmi influențează dispoziția aceste gânduri, am făcut următorul lucru:

M-am așezat în fund pe pat și m-am gândit la toate nemulțumirile mele, toate nefericirile și vorbeam cu mine cât se poate de urât. Nu m-am lăsat până n-am început să plâng. Buuun. Până aici, a funcționat.

Apoi, m-am ridicat în picioare, m-am scuturat de vreo două ori și dupaia m-am așezat iar pe pat și m-am gândit la ce am, pentru ce-s recunoscătoare , ce vise am, care sunt oamenii pe care-i iubesc? Cine mă iubește?Îmi imaginam tot felul de lucruri frumoase, care mă purtau pe un alt tărâm. Și nu au trecut nici cinci minute până să zâmbesc și să mă simt incredibil de bine.

Și am repetat exercițiul vreo două ore , în care ba plângeam , ba râdeam , în funcție de gândurile pe care le lăsam să fie în mintea mea și vocea critică sau blândă.

AHA ! DECI AȘA FUNCȚIONEAZĂ !

Vocea critică nu murise atunci de tot, însă măcar realizasem că eu țin microfonul în mână. Pot să-l duc departe departe și atunci, ce mai aud? Dar dacă îl închid?

Acel exercițiu mi-a rămas întipărit în minte până în ziua de astăzi și de fiecare dată când sunt indispusă știu sigur că am avut ceva gânduri care mi-au tăiat craca de sub picioare. E alegerea mea pe ce să mă concentrez însă, așa că observ ce așteptări și convingeri aveam , apoi schimb direcția de privit, concentrându-mă pe lucruri bune. Alt unghi de vedere.

Acum imaginează-ți că un prieten bun vine la tine și îți spune că nu a reușit să facă ceva. Cum vorbești cu el? Îi dai două palme, după care îi spui că e prost,incompetent și nu va reuși niciodată?

Atunci cu tine de ce te porți diferit? Lași acea voce să te conducă, apoi mai pui și imagini în mintea ta care arată cel puțin groaznic.  După toate astea, te aștepți să dai și randament, să fii fericit și să ai rezultate bune.

Cum am făcut pace cu mine și vocea mea interioară?

 Întâi mi-am făcut o listă cu ce am de făcut. Indiferent că sunt rutine simple, gen trezit la ora 7, sau lucruri importante precum un nou proiect, carte, etc, era important ca la finalul zilei să le bifez ca realizate. ( îți dă o stare de bine)

Apoi m-am orientat spre PROGRES, în locul perfecțiunii.

Oricum, perfecțiunea e de cele mai multe ori o scuză pentru a nu termina ceva. Până nu e perfect nu încep, încă nu sunt suficient de pregătit, etc. Apoi, e o mască a încrederii de sine scăzute. Așa că, am lăsat-o deoparte.

Acum nu mă interesează să fiu expertă într-o zi, poate nici într-o săptămână sau un an. Însă mă interesează ca azi să fiu mai bună decât ieri.

Dacă nu reușesc ceva ce îmi propun, nu mă maltratez cu cuvinte aspre, ci mă gândesc ce să schimb la strategie pentru a îmbunătății progresul.

De exemplu, anul acesta mi-am propus să mă trezesc la ora 5 dimineața pentru a alerga. Ieri nici măcar nu am auzit ceasul ( sau l-am oprit în somn ) și m-am trezit la 9 . În loc să-mi spun că am eșuat și să mă învinovățesc, am făcut ce mi-am propus oricum. Am alergat la ora 10, apoi m-am gândit să pun ceasul undeva mai departe de mine. Astfel, azi a trebuit să mă ridic din pat pentru a-l opri și am reușit să fiu trează la ora planificată.

Și cu siguranță vor mai fi zile când mă voi pune la somn prea târziu și chiar dacă ceasul e in bucătărie, merg după el și adorm pe masă. Însă contează mult mai mult ca pe termen lung să reușesc, chiar și așa, schimbând la strategie și adaptând-o în funcție de nevoile și scopurile mele..

De ce e important să-ți stăpânești vocea critică?

Pentru că am observat tendința de a renunța la obiectiv după ce glăsuiește ea. "Nu-s bun de nimic, nici nu mai fac nimic. ” , "Nu am fost în stare să mă trezesc devreme, nici nu mai fac ce vroiam.”

În plus, îți creezi o stare proastă și iei decizii nepotrivite pentru tine și viața ta.

Cum să fii mai blând cu tine?

  • În primul rând, întreabă-te la ce te ajută dacă îți vorbești urât ? Nu ai reușit să faci ceva, bine, am înțeles. Și cu ce te ajută acum să te biciuiești? Se schimbă ceva? Și atunci, cum altfel ai putea schimba situația ?
  • Uită-te la ce realizări ai până acum. (Merge mână-n mână cu recunoștința.)
  • Fă-ți un plan cu ce ai de făcut. Nu scrie 20 de lucruri de făcut într-o zi. Concentrează-te asupra celor mai importante (maxim 5)
  • Fă tot posibilul să fii mulțumit de tine la finalul zilei. Dă din tine tot ce ai mai bun. Fă ce ai de făcut din toată inima ta.
  • Dacă nu-ți iese ceva, greșești, ai dat-o rău de tot în bară, nu-i nimic. Gândește-te ce ai învățat și cum poți să schimbi ceva în așa fel încât data viitoare să iasă bine. Continuă să te ții de planul tău, chiar și atunci când te-ai abătut puțin de la el.
  • Când apare vocea aia care-ți spune lucruri care te descurajează, imaginează-ți că e de fapt un radio. Închide-l dracului și vezi-ți de treabă ! 
  • E bine să ai un pic de simț critic, doar că orientat corect . Uită-te la greșelile tale, însă cu scopul de a face progrese și a te îmbunătăți. Dacă începi să te înjuri și să-ți spui cât ești de prost, nu rezolvi nimic. Dacă totuși vrei să-ți păstrezi cuvintele tale faimoase, spune-le pe un ton simpatic, amuzant sau chiar duios.

Ce faci cu criticii din jurul tău? Pe ăia cum îi controlezi?

Te controlezi pe tine.

Fă lucrurile în așa fel încât la final TU SĂ FII MULȚUMIT DE REZULTATE. Dacă tu ești mulțumit, criticile celorlalți nu vor avea un impact negativ. Ia în considerare ce ți se spune, că poate ți se dau idei bune de pus în aplicare, însă decizia o iei tu.

Dacă în prezent te deranjează criticile celorlalți, înseamnă că și vocea ta e o bestie . Lucrează la tine.

Eu în prezent nu mai reușesc să mă critic, să mă condamn și cert . Însă am un om tare drag care mă trage de mânecă și mă critică (constructiv). Învăț multe lucruri de acolo, iar unele sugestii le pun în aplicare. Sunt liniștită când la finalul zilei eu sunt mulțumită de mine și de ce am realizat ASTĂZI.

În încheiere, ține minte că nu e important să le știi și faci pe toate într-o zi, ci să progresezi. Pentru ca mâine să fii mai bun decât azi, e importantă DISCIPLINA, care îți va aduce libertatea pe care o vrei. Despre asta voi scrie data viitoare.

Te îmbrățișez cu dragoste și entuziasm

Sursa:http://entuziasm.ro/cunoaste-ma-mai-bine-printre-tablete/ce-fac-cu-vocea-critica-din-capul-meu/

Vizualizări: 221 | Adăugat de: Mihai | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Logare ]

Meniu site

radio stations

Sondajul nostru

Evaluează site-ul meu
Total răspunsuri: 137

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0