PREŢUIŢI TĂCEREA
Nu te strădui să-ţi arăti înţelepciunea! Dacă ai înţelepciune, ea se va exprima singură, fară să depui niciun efort.

Duminică, 18.02.18, 10:04 AM

Bine aţi venit Vizitator | RSS | Principală | Blog | Înregistrare | Logare

Principală » 2013 » Martie » 16 » CE ÎNSEAMNĂ CU ADEVĂRAT GANDIREA POZITIVĂ ŞI CUM NE PUTEM FOLOSI DE EA PENTRU A NE IMBUNĂTĂŢI VIAŢA
2:32 PM
CE ÎNSEAMNĂ CU ADEVĂRAT GANDIREA POZITIVĂ ŞI CUM NE PUTEM FOLOSI DE EA PENTRU A NE IMBUNĂTĂŢI VIAŢA

Am tot auzit în ultima vreme diverse discuţii despre autenticitatea conceptului de gândirie pozitivă. Aşadar,

Ce este gândirea pozitivă ?

Gândirea pozitivă este în primul rând o atitudine. Un mod de a privi lucrurile astfel încât să aştepţi întodeauna rezultatul pozitiv din orice situaţie. Să te aştepţi la urmări pozitive şi să priveşti partea plină a paharului în orice situaţie.

Înţelegerea corectă

Mulţi dintre cunoscuţii mei neagă valabilitatea gândirii pozitive pentru că au înţeles-o greşit. Majoritatea colegilor mei au văzut filmul documentar The Secret şi au cam prins o idee despre ce ar înseamna gândirea pozitivă. Problema negării autenticităţii gândirii pozitive apare atunci când oamenii ajung să creadă că doar simpla gândire pozitivă este suficientă pentru le va rezolva instant toate problemele. Acest lucru este fals. Sau dacă s-au confruntat cu o problemă şi deşi ei au gândit pozitiv(sau au crezut că au gândit pozitiv) problema nu s-a rezolvat instant şi încă suferă de pe urma ei.

Gândirea pozitivă este o atitudine care ne ajută să ne folosim la maximum de resursele de care dispunem. Prin faptul că gândeşti pozitiv nu îţi mai impui singur limite! Iar acest lucru este foarte important. Pentru că majoritatea oameniilor frustraţi şi nemulţumiţi sunt în acea situaţie pentru că singuri se menţin acolo. Dau vina pe tot felul de factori externi(şcoala, familia, banii, părinţii, ţara) în loc să se gândească la cum ar putea ei rezolva problema, ei pur şi simplu se opresc şi se concentrează pe bariere, pe acei factori externi care zic ei că sunt responsabili pentru insuccesul lor, în loc să se concentreze pe soluţia problemei lor, adică pe gândirea lor.

Gândirea pozitivă ne ajută să ne concentrăm mintea pe soluţie, şi elimină stare psihologică de scuză.

Dacă gândeşti pozitiv nu o să îţi spui în sinea ta „nu pot, e prea greu, sunt obosit, nu am bani, sunt prea slab, ţara e de vină”, etc, ci o să-ţi spui „pot, eu întotdeauna reuşesc, mai încerc o dată până ce reuşesc, e simplu, o să mă descurc, hai să mă apuc de treabă, ce contează că sunt mic, am în schimb un umor fin”. Spune-mi când eşti cel mai puternic şi când ai încredere maximă în tine? Atunci când ştii că e simplu şi că o să reuşeşti sau atunci când te aştepţi să pierzi? Când te aştepţi să pierzi apare automat frica, devii inhibat şi astfel mai puţin concetrat pe ceea ce doreşti. Pe scurt, dacă gândeşti negativ te opreşti singur să fii puternic. Iar direcţia pe care te concentrezi, este direcţia înspre care te vei îndrepta. Nu există simplu sau dificil, există doar modul în care tu priveşti lucrurile, atitudinea şi sensul pe care îl atribui lucrurilor din viaţa ta. De ce pentru cineva e uşor să se caţere pe stânci şi pentru altcineva e extrem de greu? Pentru că unii îl percep ca pe un lucru greu iar alţii ca pe un lucru uşor, banal. Unii îşi spun în sinea lor că e uşor alţii îşi spun că e imposibil.  Atitudinea e cea care face diferenţa.

Cum putem folosi gândirea pozitivă?

Pentru a înţelege cât mai complet conceptul am să dau un exemplu din viaţa mea.

Eram la ora de sport şi trebuia să sărim la ladă. Adică după ce săream pe trambulină trebuia să ne prindem cu mâiniile de marginile lăzii şi imediat să ne rostogolim peste cap şi să aterizăm în piceoare pe saltea. După ce am sărit de câteva ori şi am tot ridicat înălţimea lăzii, am ajuns la nivelul maxim. În urmă cu o oră am sărit pe nivelul maxim şi nu am mers pană la capat, ci am aluneacat pe lateral şi era să-l lovesc şi pe profesorul de sport care ne supraveghea. Aici, când a venit rândul meu, am sărit şi nu am mai apucat să mă rostogolesc, am mers înainte pe burtă şi m-am oprit pe ladă. În acel moment toată lumea, dar toată lumea din sală a început să râdă în hohote. Într-adevăr faza a fost destul de amuzantă. Dar atunci, eu mi-am zis în sinea mea „nu-i nimic, încerc data viitoare şi o să reuşesc. O să sar perfect!”. Aşa că acel mic insucces nu m-a descurajat deloc, ci dimpotrivă m-a ambiţionat să dau mai mult din mine, să fac mai mult din ceea ce pot, să-mi accesez resursele de care dispun, nu să mi le limitez singur. După câteva minute am sărit din nou. De data aceasta mai bine decât atunci când nivelul lăzii era mai scăzut!

Bun, să analizăm scenariul în care aş fi gândit negativ. După ce am aterizat pe burtă pe acea ladă, dacă mi-aş fi spus în sinea mea „off…iară am căzut…nu pot… uite că râd toţi de mine…nu mai sar” crezi că aş mai fi încercat? Şi dacă nu aş mai fi încercat, aş mai fi avut şansa să reuşesc? Categoric nu.

Mod de aplicare

În orice lucru pe care-l faci lasă numai gândurile pozitivă să curgă. Dacă vezi că începi să-ţi spui „e prea greu, mai bine lasă, nu pot” opreşte-te, spune-ţi „STOP!” şi înlocuieşte cu gândurile „dar bineînţeles că pot, doar e un lucru banal!”

În orice încercare a vieţii, în orice situaţie dificilă prin care treci încearcă să te gândeşti că o să fie bine şi că o să reuşeşti. Uite, nu lua de bun ceea ce ţi-am spus, dar nici de rău. Testează şi observă singur rezultatele. Încearcă odată să gândeşti negativ şi odată să gândeşti pozitiv. Observă singur care sunt efectele fiecărei gândiri, fiecărei atitudini.

Gândirea pozitivă:

-           nu este suficientă pentru a avea succes, aceasta este doar atitudinea care ne conduce spre calea de a avea succes. Acţiunea însoţită de gândirea pozitivă este cea care ne va aduce succesul.

-          ne încurajează, ne dă puteri, pentru că vom crede cu putere că vom reuşi şi astfel vom fi mai perseverenţi şi ne vom mări şansele de a atinge reuşita.

-           ne face viaţa mai frumoasă, pentru că ne vom gândi numai la posibilităţi, reuşite, soluţii.

-           este esenţială pentru a deveni tot ceea ce putem deveni. Pentru că pe acest drum vom întâlni locuri în care vom fi obosiţi, lipsiţi de putere, căzuţi şi probabil că vom simţi nevoia să ne oprim, dar gândirea pozitivă ne va da puterea să mai facem încă un pas, să mergem mai departe, să nu ne abatem de la drum.

-          face viaţa noastră şi a celor din jur mai bună, pentru că vom fi mai fericiţi, iar acea fericire şi stare pozitivă se va „molipsi” şi pe ceilalţi, asta dacă nu ne vom lăsa doborâţi de gândirea negativă cu care alţii s-ar putea să ne lovească.

-           ne ajută să supravieţuim doar pentru simplul fapt că păstrează speranţa vie. Poate ai auzit povestea lui Lance Armstrong? Ciclistul care a suprvieţuit unui cancer extins de la testicole la abdomen, plămâni şi creier. După ce s-a vindecat a câştigat de 7 ori consecutiv Turul Franţei.

Vizualizări: 174 | Adăugat de: Mihai | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Logare ]

Meniu site

radio stations

Sondajul nostru

Evaluează site-ul meu
Total răspunsuri: 137

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0