PREŢUIŢI TĂCEREA
Nu te strădui să-ţi arăti înţelepciunea! Dacă ai înţelepciune, ea se va exprima singură, fară să depui niciun efort.

Duminică, 18.02.18, 10:04 AM

Bine aţi venit Vizitator | RSS | Principală | Blog | Înregistrare | Logare

Principală » 2013 » Martie » 16 » CE NEVOI NESATISFĂCUTE AI?
1:34 PM
CE NEVOI NESATISFĂCUTE AI?

Conform Piramidei lui Maslow exista 5 nevoi care trebuie sa fie satisfacute pentru a functiona la toata capacitatea noastra.

Desi toate nevoile sunt instinctive, nu toate sunt la fel de puternice. Astfel, nevoile cele mai puternice au fost asezate la baza piramidei trebuintelor. Cu cat o nevoie urca spre varful piramidei, cu atat este mai slaba si specifica individului respectiv. Se observa astfel ca nevoile primare sunt comune atat tuturor oamenilor cat si animalelor.

1. Nevoi fiziologice Sunt indispensabile pentru a supravietui: a manca, a bea, a dormi, a se proteja de frig si de caldura. Ele reprezinta cele mai puternice, cele mai importante nevoi ale omului. Satisfacerea lor este necesara pentru a ramane in viata.

Doar odata ce individul isi satisface acest nivel de necesitati, se poate concentra pe nevoile de siguranta.

2. Nevoi de siguranta Acestea au de a face cu stabilitatea si consistenta Ele tin mai mult de integritatea fizica, cum ar fi securitatea casei si a familiei. Nevoile de siguranta sunt cruciale pentru copii. Noi toti avem nevoie de a ne simti protejati in fata oricarei amenintari a vietii. In acest stadiu suntem in zona noastra propie de confort, zona pe care o cunoastem. Ne e teama de schimbare tocmai pentru ca iesim din zona de protectie, cu care deja ne-am obisnuit.

3. Nevoi de iubire si apartenenta. In acest nivel se includ nevoia de prietenie, familie, apartenenta la un grup, sau de implicare intr-o relatie intima

Avem nevoia de trai "impreuna”. Si pentru asta avem nevoia de a fi acceptati de catre oamenii din jurul nostru. Nu putem trai separati, izolati. In acest stadiu apar frustrarile si dezechilbrele legate de "traiul in comun”. Ne creem relatii de iubire, familii, cercuri de prieteni in care sa avem aceleasi interese. Avem nevoie de iubire, sa dam si sa primim.

Daca primele 2 nevoi sunt instinctuale sunt nevoi de supravietuire, aceasta nevoie este esentiala in dezvoltarea noastra mai departe ca indivizi. Odata ce aceasta nevoie este satisfacuta, ne deschidem spre noi, spre viata. De aici apare evolutia noastra. Daca nu simtim apartenenta intr-un cuplu, intr-o relatie de prietenie, familie…are de suferit stima de sine.

4. Nevoile de stima. Acestea cuprind atat recunoasterea venita din partea altor indivizi (care rezulta in sentimente de putere, prestigiu, acceptare, etc) cat si din respectul de sine, ce creeaza sentimentul de incredere, adecvare, competenta. Nesatisfacerea nevoilor de stima rezulta in descurajare, si pe termen lung in complexe de inferioritate. Un nivel de autoestimare dezechilibrat (cum ar fi subestimarea, de exemplu, a gandi ca toata lumea imi este superioara) are ca rezultat un randament scazut si, in consecinta, deteriorarea comportamentului.

5. Nevoile de auto-actualizare vin din placerea instinctiva a omului de a fructifica la maximum capacitatile proprii, pentru a deveni din ce in ce mai bun.

Doar daca celelalte 4 nevoi sunt satisfacute, ai acces la aceasta ultima nevoie. Este nevoia care se afla la nivelul spiritual al individului. Este stadiul in care ai acces la resursele proprii pentru a da ce ai mai bun din tine. De ce se intampla asta? Pentru ca nu iti mai ocupi timpul, nu mai pierzi resurse pentru a-ti acoperi celelalte nevoi de baza. In acest stadiu esti liber pentru a-ti trai la maxim potentialul.

Pe primele patru nivele ale piramidei sunt nevoile asa-zise "deficiente”: o persoana nu simte nimic special daca acestea sunt satisfacute, dar simte un disconfort cand nu sunt satisfacute. Dincolo de aceste nevoi, urmatoarele mai sunt numite de "crestere”. Acestea nu dispar cand sunt satisfacute, in schimb, motiveaza individul in continuare.

Primele 4 nevoi sunt esentiale, sunt fundatia vietii tale. La nivelul ultimei nevoi iti construiesti "castelul”. Daca fundatia e solida, atunci esti liber, esti la potentialul tau de a trai o viata in echilibru si de a-ti face viata pe care ti-o doresti.

Vizualizări: 247 | Adăugat de: Mihai | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Logare ]

Meniu site

radio stations

Sondajul nostru

Evaluează site-ul meu
Total răspunsuri: 137

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0