PREŢUIŢI TĂCEREA
Nu te strădui să-ţi arăti înţelepciunea! Dacă ai înţelepciune, ea se va exprima singură, fară să depui niciun efort.

Duminică, 18.02.18, 10:02 AM

Bine aţi venit Vizitator | RSS | Principală | Blog | Înregistrare | Logare

Principală » 2013 » Martie » 16 » DE CE E BINE SĂ-I AJUŢI PE ALŢII
2:47 PM
DE CE E BINE SĂ-I AJUŢI PE ALŢII

Salut

În acest articol vom dezbate ideea dăruirii şi vom afla care sunt efectele acesteia.

Majoritatea am fost educaţi că e bine să dai şi altora… În special cei care am crescut în familii cu mai mulţi fraţi în care inevitabil trebuia să împărţim jucăriile cu ceilalţi fraţi, sau calculatorul sau cine mai ştie ce.

De ce e bine să-i ajuţi pe alţii?

Pentru că ajutându-i pe alţii, te vei ajuta pe tine.

Sună puţin egosit, dar în adâncul nostru fiecare suntem egoişti. Vrem ca şi copii noştri să se dezvolte armonios pentru că ei sunt purtătorii genelor noastre şi ei practic, prin gene, ne duc pe noi mai departe.

De multe ori învăţându-i pe alţii te vei învăţa pe tine, vei vedea lucrurile dintr-un punct de vedere obiectiv şi probabil vei observa greşeli pe care şi tu le făceai fără să îţi dai seama. Dar acum le observi pentru că vezi că altcineva le face şi are acelaşi rezultat ca şi tine.

În plus te vei dezvolta pe tine, pentru că, îţi vei exersa şi abilităţiile de „învăţător”.

Dar acesta este doar un exemplu, principiul se extinde în orice aspect al vieţii.

Un detaliu important al acestei idei este acela de a oferii înainte să aştepţi să primeşti.

Dacă aştepţi să primeşti înainte să dai, nu va avea acelaşi efect pozitiv. Nu va funcţiona.

Robert Kiyosaki, om de afaceri şi autor de cărţi de educaţie financiară, scrie în cartea sa „Tată bogat, Tată sărac” următoarele:

Ambii mei taţi erau generoşi. Amândoi puneau pe primul loc dăruirea. Predatul era una dintre modalităţile lor de a oferi ceva. Cu cât ofereau mai mult, cu atât primeau mai mult. Exista însă o diferenţă izbitoare în privinţa darurilor în bani. Tatăl meu cel bogat dăruia mulţi bani, dona la biserică, pen­tru opere de caritate, pentru fundaţiile sale. El ştia că pentru a primi bani trebuie să dai bani. A da bani este secretul ma­jorităţii familiilor foarte bogate. De aceea există organizaţii precum Fundaţia Rockefeller şi Fundaţia Ford. Acestea sunt organizaţii concepute pentru a spori averi, dar şi pentru a dărui permanent.

Învăţăm că pentru a avea bani trebuie să oferim întâi bani. Dar banii nu sunt decât un simbol. Banii simbolizează valoarea. Deci pentru a primii bani, trebuie ca întâi să oferim valoare.

Chiar dacă spui că tu nu prea ai ce să dai, tot ai ceva, oricât de puţin ar părea. Chiar şi o laudă poate reprezenta un dar valoros.

Un suflet este întârit de încurajări şi laude, şi este slăbit de critici.

O încurajare poţi oferi oricui, oricând. Nu te costă nimic decât puţină bunăvoinţă şi dorinţa de a ajuta.

Încurajându-i pe alţii, vei fii încurajat de alţii când vei avea nevoie de încurajare. Printre acestea, oamenii vor ştii când au reuşit că i-ai încurajat şi că le-ai dat încredere, nu ai fost un invidios şi nu le-ai spus că nu se poate.

Ceea ce semeni, culegi, spune un proverb înţelept.

Oferi bine, primeşti bine. Oferi ură, primeşti ură.

E important să nu foloseşti acest exerciţiu ca pe o tehnică de manipulare.

Adică să faci bine intenţionat unui om, ca să-l obligi să-ţi facă şi el un serviciu înapoi. Acest lucru îl fac oamenii slabi care nu au putere şi încearcă să oblige într-un fel.

Dar tu eşti puternic, ştii că în cea mai mare măsură tu eşti responsabil pentru rezultatele tale şi laşi oamenii să facă ceea ce vor, nu încerci să-i forţezi să facă ceva ce nu le place ca să-ţi fie ţie bine.

E ok să te gândeşti că făcând bine vei primii bine, dar nu te aştepta ca binele acela să se întoarcă de la exact aceleaşi persoane cărora le-ai făcut binele.

În plus, te simţi şi tu mai bine când ştii că ai ajutat cu ceva pe alţii. Te simţi mai puternic, te simţi mai capabil şi mai bun.

Skipp Ross, vorbeşte în cartea sa, „Valorifică-ţi potenţialul”, despre acest lucru ca fiind un principiu universal care funcţionează la fel ca legea gravitaţiei. Adică este valabil tot timpul, oriunde şi pentru oricine.

Aşadar, fii doritor să-i ajuţi pe alţii.

Vizualizări: 449 | Adăugat de: Mihai | Tag-uri: ajuti, proverb, altii | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Logare ]

Meniu site

radio stations

Sondajul nostru

Evaluează site-ul meu
Total răspunsuri: 137

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0