PREŢUIŢI TĂCEREA
Nu te strădui să-ţi arăti înţelepciunea! Dacă ai înţelepciune, ea se va exprima singură, fară să depui niciun efort.

Duminică, 18.02.18, 9:58 AM

Bine aţi venit Vizitator | RSS | Principală | Blog | Înregistrare | Logare

Principală » 2013 » Februarie » 23 » DESPRE IAD ŞI RAI. SAU DESPRE FERICIRE
1:29 PM
DESPRE IAD ŞI RAI. SAU DESPRE FERICIRE

Şi dacă Pământul este deja Raiul sau Iadul altei planete... ? Ori dacă nu cumva Raiul şi Iadul sunt în noi, create de noi?

„Raiul nu este un loc, este o stare de spirit...”
John Burroughs

Uneori punerea la îndoială a unor „adevăruri” care nu au mai fost contestate înainte se dovedeşte a fi un lucru inteligent şi eliberator. Am fost învăţaţi de mici să ne raportăm la viaţă în funcţie de ce se întâmplă cu noi după ce murim. Se vorbeşte despre Rai şi Iad şi despre un Dumnezeu atotiubitor, dar care impune totuşi condiţii pentru iubirea Lui, devenind răzbunător dacă nu urmăm Calea. Să aibă oare Adevărul o anumită Cale? Fiind viu şi omniprezent, fiind însăşi Viaţa, cum e posibil ca ceva să ducă la El? Numai un lucru mort poate avea un drum, pentru că este static. Ceva viu este dinamic, în continuă transformare. 


Unii învăţători spirituali sfătuiesc oamenii să-şi trăiască viaţa pregătindu-se pentru moarte, învăţând să moară. Oare e folositor? Mă întreb şi eu... Oare ideea este să înţelegi moartea ca pe o trecere într-o altă formă de existenţă ca să poţi trăi cu adevărat viaţa? Alţi maeştri spirituali spun că viaţa este o celebrare, un dar de la Dumnezeu şi de aceea trebuie gustată, simţită, adorată şi elevată. 


„În tot cursul istoriei teologiei, noi am fost învăţaţi de conducătorii religioşi că dacă îndeplinim anumite ritualuri, dacă repetăm anumite rugăciuni sau mantre, potrivit anumitor tipare, dacă ne suprimăm dorinţele, dacă ne sublimăm pasiunile, dacă ne limităm dorinţele şi ne înfrânăm poftele sexuale, vom ajunge, după ce ne-am torturat îndeajuns spiritul şi trupul, să găsim ceva dincolo de această viaţă măruntă. Însă o minte chinuită, o minte schilodită, o minte care doreşte să evadeze din orice tumult, care neagă lumea exterioară şi care a fost tocită prin disciplină şi conformare – o astfel de minte, oricât de mult ar căuta, nu va găsi decât imaginea propriei sale deformări.” Jiddu Krishnamurti, „Eliberarea de cunoscut”


Oh, Iadul... acel loc îngrozitor în care ajung păcătoşii, cei care încalcă poruncile lăsate de Iisus. Raiul? Odihna celor cu suflet curat. Mă întreb, ce ne împiedică să credem că poate Pământul nu este deja Raiul sau Iadul altei planete? Dacă am putea trăi câte o zi în fiecare ţară din lume, am simţi cu siguranţă că Pământul este şi Rai şi Iad la un loc. Sau ce ne opreşte să credem că locurile de dincolo despre care vorbeşte Biserica nu sunt deja în noi, creaţii ale minţii noastre?


De ce ne-am bate capul cu astfel de întrebări? Simplu: pentru că ele au legătură de fapt cu fericirea, această stare despre care unii zic că e precum linia orizontului… Şi pentru că întrebările deschid uşi, ajutându-ne să privim Viaţa din perspective noi.


„Nu răspunsul este cel care luminează, ci întrebarea.”
Eugen Ionescu


În privinţa fericirii, putem cel puţin să cădem de acord cu privire la faptul că ea nu are o definiţie universal valabilă. Unii oameni au nevoie de atât de puţin ca să fie fericiţi, în timp ce alţii au nevoie de atât de mult. Şi se pare că unii dintre noi experimentează acum şi aici Raiul, în timp ce alţii se frământă în Iad. Fapt este că viaţa pe Pământ ne oferă o gamă largă de trăiri, nu-i aşa? Cum reuşeşte un om, care trăieşte în condiţii modeste, să aibă sufletul senin şi să se simtă recunoscător? Şi cum face o altă persoană, care are cam tot ce-şi poate dori cineva, să se simtă nefericită? Ceea ce vreau să spun este că avem de ales ce ochelari ne punem – unii prin care vedem lumea în culori sau alţii care ne condiţionează să vedem totul în alb şi negru.


Raiul şi Iadul sunt aici, acum. Este posibil ca ele să fie gratificarea sau pedeapsa altei vieţi de pe altă planetă sau a unei vieţi anterioare pe Pământ. Putem crede sau nu în reîncarnare. Nu despre asta e vorba. Ideea este că putem oricum să facem o schimbare de percepţie. Lumea este o creaţie subiectivă. De exemplu, într-o dimineaţă te trezeşti binedispus şi simţi că viaţa este frumoasă. Într-o altă dimineaţă, ai senzaţia că trăieşti în mijlocul celui mai trist peisaj. Până acum ai experimentat aceste trăiri în mod aleatoriu, dar, devenind tot mai conştient şi mai prezent în propria minte, poţi învăţa să-ţi schimbi singur percepţiile şi stările interioare aşa cum îţi doreşti. Şi cel mai probabil, tu vrei să te simţi împăcat şi fericit! Cu voinţă şi practică vei învăţa să-ţi cultivi un mod pozitiv de a privi viaţa, până când acesta va deveni a doua ta natură. Orice se poate învăţa. Trebuie doar să vrei suficient de mult. Să vrei ca fericirea ta să nu mai depindă de altcineva (sau de altceva), să vrei ca fericirea ta să îţi aparţină. E o chestiune de decizie.


„Mintea este una cu obiectul percepţiei sale şi ea poate face din Iad un Rai şi din Rai un Iad.”
Milton Erickson


Oare suntem prea ataşaţi de goana după fericire? Sau poate suntem prea orbiţi de destinaţie şi nu mai vedem frumuseţea peisajelor din timpul călătoriei? Oare se întâmplă acelaşi lucru ca şi cu poporul care aştepta venirea Mântuitorului de atâta vreme, încât aşteptarea însăşi a devenit mai reală şi mai comodă decât sosirea Lui? Indiferent ce pretexte găsim pentru a nu fi fericiţi acum şi aici, adevărul este că decizia ne aparţine – decizia de a ne focaliza atenţia asupra motivelor pentru care ne simţim binecuvântaţi şi bucuroşi, de a iubi ceea ce avem deja în viaţa noastră, de a ne iubi pe noi înşine suficient de mult încât să fim determinaţi să facem din această călătorie prin viaţă cea mai frumoasă şi mai împlinitoare experienţă!


Metafora mea preferată este să mă asemăn cu o trestie. De ce? Deşi pare fragilă, în pământ ea are rădăcini puternice şi este flexibilă. Trestia se mişcă odată cu vântul. Nu este rigidă şi nu îi opune rezistenţă. Ramurile unor copaci mult mai puternici decât trestia se frâng în bătaia vântului, pentru că sunt rigide. Rădăcinile trestiei rămân adânc înfipte în pământ, în timp ce la suprafaţă ea este flexibilă.


Putem şi noi să ne mişcăm odată cu viaţa, să curgem odată cu ea, adică să fim prezenţi aici şi acum, nu atunci şi acolo. Adevărul este că mare parte din ceea ce devenim şi experimentăm este propria noastră creaţie. Noi atragem oamenii, lucrurile şi evenimentele din viaţă, deoarece una dintre legile pe baza căreia funcţionează Universul este cea a rezonanţei – ce se aseamănă se atrage reciproc. Totul este energie, totul vibrează pe diferite frecvenţe – mai joase sau mai înalte. Noi suntem un magnet uman; atragem ceea ce corespunde gândurilor, emoţiilor şi imaginilor rulate pe ecranul minţii.


Din alt punct de vedere, modul cum simţim viaţa reprezintă o proiecţie a ceea ce este în noi. Iar ceea ce este în noi ne aparţine. Suntem responsabili de ce cultivăm în grădina minţii şi în suflet.


„Fii atent la stările şi la sentimentele tale, căci există o conexiune de nezdruncinat între acestea şi lumea vizibilă în care trăieşti.”
Neville Goddard

Crezi că fericirea este o iluzie sau o stare greu de atins şi de păstrat? Convingerea ta nu te va lăsa să vezi sau să experimentezi altceva. Cel mai inteligent lucru pe care îl poţi face este să pui la îndoială ideea că fericirea este de neatins şi apoi să înveţi să o cultivi în interiorul tău prin recunoştinţă, bucurie, iubire de sine, iubire pentru cei care-ţi sunt dragi, dragoste pentru viaţă, răbdare, acceptare, flexibilitate, gândire pozitivă, autoobservare, prezenţă în aici şi acum...

„Dacă Dumnezeu a creat lumea, lumea este frumoasă. Dacă vine de la Dumnezeu e frumoasă, nu poate fi o pedeapsă, este o recompensă. Dumnezeu nu ne-a aruncat într-o celulă sumbră şi lugubră. Este o sărbătoare. Dumnezeu ne iubeşte atât de mult încât a creat această lume pentru noi, pentru ca să ne bucurăm şi să dansăm cu el. Este o celebrare.”
Kabir, poet mistic indian
Vizualizări: 182 | Adăugat de: Mihai | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Logare ]

Meniu site

radio stations

Sondajul nostru

Evaluează site-ul meu
Total răspunsuri: 137

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0