PREŢUIŢI TĂCEREA
Nu te strădui să-ţi arăti înţelepciunea! Dacă ai înţelepciune, ea se va exprima singură, fară să depui niciun efort.

Duminică, 18.02.18, 9:56 AM

Bine aţi venit Vizitator | RSS | Principală | Blog | Înregistrare | Logare

Principală » 2013 » Martie » 16 » NU DA VINA PE ALŢII PENTRU PROBLEMELE TALE
2:37 PM
NU DA VINA PE ALŢII PENTRU PROBLEMELE TALE

În articolul prezent o să vorbim despre un tipar de gândire des întâlnit la oameni, care îi face să fie sclavii problemelor şi ce ne rămâne de făcut ca să ne descătuşăm de el…

Toţi avem probleme. Asta e clar, şi e firesc. Treaba e că unii le rezolvă cât mai repede şi trec mai departe, urcă mai sus, iar alţii stagnează şi nu fac altceva decât să se plângă.

Majoritatea oameniilor oameniilor nefericiţi, frustraţi aşteaptă ca alţii să le rezolve problemele în loc să încerce singuri să le rezolve. De fapt asta e marea lor problemă, nu cele cu care cred ei că se confruntă.

Problema se află la ei, nu la altcineva. Iar dacă se află la ei, înseamnă că ei sunt responsabili cu rezolvarea dificultăţii.

Ţi s-a stricat calculatorul, te plângi că eşti prea gras/grasă, ai probleme în cunoaşterea unei limbi, nu eşti respectat de ceilalţi, ai picat un examen, etc. ? Deci ai probleme?

Aha. Ce aştepţi? Aştepţi să vină alţii să facă ceva ca să îţi fie ţie mai bine?

Cu părere de rău de anunţ că… o să aştepţi mult şi bine.

Fiecare om are probleme sale, şi cum tu nu ai ca principală preocupare încercarea de a le rezolva altora problemele, nici ei nu o au. Toţi au probleme. Diferenţa e că unii FAC ceva ca să le rezolve şi alţii doar aşteaptă să le pice rezolvarea din cer.

Aşadar, soluţia problemelor tale constă în a fi proactiv.

Adică, în a încerca să îţi rezolvi tu problemele şi nu în a aştepta ca alţii să le rezolve. Adevărul e că ştim cu toţii acest lucru, numai că aşteptăm alt răspuns care să nu necesite efort din partea noastră.

Tu trebuie să fii cel care ia iniţiativa în absolut orice. Vezi că prietenii sau colegii tău nu te respectă? Nu încerca să-i schimbi pe ei prin critică, ameninţări sau alte modalităţi similare, schimbă-te pe tine. Schimbă modul în care te vezi, respectă-te pe tine însuţi mai mult şi nu te lăsa afectat de nicio mişcare de-a lor. Schimbă-ţi cercul de prieteni, ieşi cu alţii, fă-ţi prieteni noi.

Nu te cheamă nimeni să ieşi? Cheamă-i tu! Fii tu cel care începe. Toate aceste lucruri ţin de tine, de ceea ce faci tu.

Aşadar, fii tu cel care caută soluţia problemelor şi încetează să te mai plângi. Dacă nu faci altceva decât să te plângi, nu vei face altceva decât să aduci în cel mai pozitiv caz milă şi compasiune din partea celorlalţi, nicidecum rezolvarea problemei tale.

Pe lângă asta, nimănui nu-i place să se afle în preajma unor persoane care tot timpul se plâng că alţii sunt de vină pentru condiţia lor şi nu aduc decât energie negativă oriunde merg.

Cu plânsul, nu prea rezolvi multe.

Şi eu am avut perioade în care mă plângeam şi uneori îmi plângeam de milă în singurătate pentru defectele mele, dar am observat că nu fac nimic bun, că defectele nu dispar astfel, ci doar mă afund în tristeţe şi într-o stare depresivă, care îmi amplifica emotivitatea şi îmi întuneca optimismul.

Şi acum mi se mai întâmplă să mă surprind făcând acest lucru. Dar sunt conştient de efectele sale negative, îmi spun „STOP” şi văd ce îmi rămâne de făcut.

E foarte important să fii optimist, să fii cu mintea deschisă spre soluţii şi să nu rămâi plafonat în găsirea scuzelor pentru care nu poţi face anumite lucruri. Tendiinţa de a găsi scuze apare instinctiv, aşa că trebuie ca tu să te educi să gândeşti diferit, să răspunzi automat prin căutarea rezolvării.

Când vezi că ceva nu merge, recunoaşte că nu merge, recunoaşte că ai o problemă, şi apoi încearcă să o cauţi o soluţie. Dacă nu recunoşti că ai o problemă, dacă nu eşti conştient de ea, nu ai cum să o rezolvi. Tu eşti cel care deţine controlul. Depinde numai de tine dacă te foloseşti de puterea pe care o ai, sau nu.

Nu accepta răspunsul  „nu se poate, au făcut-o şi alţii(sau n-au făcut-o) şi nu le-a ieşit”. Încearcă şi vezi!

Ce e de precizat, e că EXISTĂ LUCRURI PE CARE NU POŢI SĂ LE SCHIMBI. Eşti mic de înălţime, te-ai născut într-o familie săracă, ai nasul sau urechiile mai mari, etc.

Acceptă lucrurile aşa cum sunt. Ştiu că e greu de digerat acest lucru, dar asta e de făcut. Acceptă lucrurile, „acceptă-ţi condiţia” după cum îmi spunea taicămeu adesea, şi vezi ce poţi să faci.

Vezi ce depinde de tine, şi fă tot ceea ce se poate face. Oricât de mărunt ar părea. Contează să începi cu ceva. Luptă-te singur ca să găseşti rezolvări, şi foarte important, amplifică-ţi calităţiile în loc să încerci să repari defectele.

Ceea ce m-a ajutat pe mine ENORM să-mi rezolv cele mai mai probleme a fost…internetul.

Internetul e o mină de aur, găseşti cărţi, materiale video şi audio gratis prin care poţi să îţi rezovi orice problemă. Apoi sunt forumuri,  sau comunităţi de oameni care se ocupă de un anumit domeniu şi de la care poţi învăţa multe, pe lânga asta sunt biblioteci, librării, şi cunoscuţi care au avut situaţii asemănătoare şi le-au depăşit.

În concluzie, când ceva nu îţi convine:

  1. Fii tu cel care începe rezolvarea şi nu aştepta sau pune pe alţii să o facă sau să se schimbe.
  2. Nu spune „nu se poate” fără ca să încerci de câteva ori. Eşecurile sunt fireşti, dar sunt valoroase, dacă învăţăm din ele. Spune-ţi în schimb „cum aş putea să fac…?” şi dacă te simţi descurajat, caută pe net, sau oriunde, oameni care au făcut-o.
  3. Dacă vezi că e ceva ce nu poţi schimba, vezi ce ţi-a rămas şi adu îmbunătăţiri acolo.

A încerca ceva fără succes nu este un eşec, până în clipa în care dai vina pe altcineva.” ~ Dennis Gaskill

Ţi se întâmplă des să te surprinzi dând vina pe alţii pentru problemele tale ?

Vizualizări: 625 | Adăugat de: Mihai | Tag-uri: probleme, vina | Rating: 0.0/0
Total comentarii : 0
Doar utilizatorii înregistraţi pot adăuga comentarii
[ Înregistrare | Logare ]

Meniu site

radio stations

Sondajul nostru

Evaluează site-ul meu
Total răspunsuri: 137

Total online: 1
Vizitatori: 1
Utilizatori: 0